img
Home / Tips / Gamen als baan? Dit zijn de topmogelijkheden om te starten

Gamen als baan? Dit zijn de topmogelijkheden om te starten

/
/
615 Views

Het is de droom van iedereen: van je hobby je werk maken. Voor fanatieke gamers kan zelfs deze droom werkelijkheid worden. Het spelen van videogames draait bij de pro-gamers niet langer om de eer of een plek in het topklassement. Tegenwoordig is gamen namelijk een echte sport geworden, waar flink veel geld mee te verdienen is. Het prijzengeld voor het winnen van eSports competities kan zelfs oplopen tot enkele miljoenen euro’s. En ook buiten deze wedstrijden om valt er genoeg geld te verdienen.

Maar je wordt niet zomaar een professionele gamer.

Wat is er voor nodig om van gamen je baan te maken? Wat zijn de topmogelijkheden om te starten met gamen?

Soorten games waar je je baan van kunt maken

Wanneer je de wens hebt van gamen je baan te maken, is het verstandig om uit te zoeken wat je favoriete genres zijn om te spelen. Er zijn namelijk ontzettend veel soorten videospellen, waarvan slechts een klein deel op professioneel gebied gespeeld kan worden. Enkele populaire genres die je terugvindt op eSports toernooien, zijn onder andere:

 • Multiplayer online battle arena (MOBA): Bij het genre dat we kennen onder de afkorting MOBA, spelen twee teams tegen elkaar. Het hoofddoel van deze soort spellen: het hoofdgebouw van het andere team vernietigen. Een bekende game binnen dit genre is League of Legends. Bij de wereldkampioenschappen van dit spel kun je maar liefst 1 miljoen dollar winnen!
 • First-person shooter (FPS): Dit actiespel kan zowel alleen als in teamverband worden gespeeld. First-person shooter is een genre waarbij de speler de game speelt vanuit zijn/haar oogpunt. Met behulp van een wapen moet de gamer vijanden verslaan. Enkele spellen binnen dit genre, die op professioneel gebied gespeeld worden, zijn HALO en Call of Duty.
 • Sports game: Bij videospellen gericht op sport, wordt een echte sport gesimuleerd; van een basketbalwedstrijd tot atletiekonderdelen. FIFA is veruit het populairste spel binnen dit genre. Er zijn dan ook wereldwijd veel wedstrijden die gericht zijn op het spelen van dit voetbalsimulatiespel.

Naast deze genres, vinden we nog meer soorten spellen terug in de competitieve gaming wereld. Zo zijn er strategiespellen, vechtgames en wordt er ook tegen elkaar geracet. Als aspirant pro-gamer is het belangrijk om uit te zoeken wat het juiste spel is voor jou. Naast het achterhalen waar je goed in bent, is het ook verstandig om een game te kiezen die je graag speelt. Je zal namelijk heel wat tijd met dit spel moeten doorbrengen, wil je er je baan van maken.

Spelen op een computer of met een console?

Voordat je kiest wat je wil gaan spelen, is het verstandig om te bepalen hoe je dit wil gaan doen. Als je van gamen je beroep wil maken, is het van belang om te zorgen voor de juiste professionele game uitrusting. Er wordt dan ook onderscheid gemaakt tussen verschillende gaming platforms, zoals de Xbox of pc-gaming.

Er zijn een groot aantal eSports toernooien, die gericht zijn op het gamen via de pc. Het spelen met een muis en toetsenbord zorgt voor meer precisie, dan het gamen met een controller. Toch zijn er ook genres die juist geschikt zijn voor het spelen met consoles, zoals de Playstation of Xbox. Veel populaire first-person shooter games, worden dan ook tijdens officiële wedstrijden met controllers gespeeld. Zo is Call of Duty een enorm populair videospel, dat zich juist perfect leent voor een Xbox of Playstation. Dit is ook een game waar flink veel geld mee te verdienen is bij officiële wedstrijden. Ook FIFA wordt voornamelijk via een console gespeeld.

Daarnaast kan het spelen met een console ook een goede springplank zijn naar een baan als pro-gamer. Een van de beste consoles ter wereld, is de Xbox One. Via het apparaat zijn meer dan 1.000 games te spelen, waaronder een heel aantal spellen die exclusief voor deze console zijn ontworpen. Met deze Xbox One spellen kun je dus verschillende vaardigheden oefenen. Op deze manier kun je mooi onderzoeken waar jouw talenten liggen en in welke videogame jij je wil gaan verdiepen. De controllers van de Xbox One zijn tevens aan te sluiten op de computer. Zo heb je het beste van twee werelden.

Ga ervoor!

Een pro-gamer word je natuurlijk niet zomaar. Wanneer je eenmaal jouw favoriete genre en spel hebt gevonden, is het belangrijk om zoveel mogelijk te oefenen. Een paar uur gamen per dag is dan ook niet voldoende om uiteindelijk van gamen je baan te kunnen maken. De echte professionals spelen dan ook minstens acht uur per dag.

Wanneer je wil uitblinken in een game, kan het helpen om bepaalde technieken extra te oefenen of bestuderen. Zo kun je bijvoorbeeld het schieten onder de knie krijgen door een videospel te spelen dat zich op dit aspect richt. Het is belangrijk om verschillende vaardigheden te blijven trainen en te ontwikkelen. Vaak is het dan ook nuttig om tegen spelers te gamen die beter zijn dan jij, zodat je wordt uitgedaagd. Ook het bekijken van YouTube videos en het lezen van artikelen kunnen helpen je kennis uit te breiden.

Daarnaast is het tevens belangrijk om pro-gamers in actie te zien. Deze professionals hebben jarenlange ervaring. Het is dan ook nuttig om goed te observeren welke tactieken ze gebruiken. Er zijn tegenwoordig veel populaire streams waarop je een pro-gamer live kunt volgen tijdens hun games.

Wil jij van gamen je baan maken? Dan komt er dus heel wat meer bij kijken dan slechts ‘regelmatig gamen’. Veel professionals hebben dan ook alle aspecten van een game ontleed.

Netwerken

Netwerken is een belangrijk aspect van het professionele gamen. Veel succesvolle gamers kennen elkaar dan ook en weten wat de sterke en zwakke punten zijn van hun tegenspelers. Om naam voor jezelf te maken is het belangrijk je te laten zien; zowel online als op LAN-party’s. Dit zijn evenementen waar gameliefhebbers bij elkaar komen om via een netwerk te gamen. Ook social media draagt bij aan jouw zichtbaarheid als gamer en helpt jou bij het opbouwen van een fanbase. Als je eenmaal deel uitmaakt van de gaming community, wordt het makkelijker om ideeën en tactieken uit te wisselen.

Wanneer je klaar bent voor de professionele gamewereld is het belangrijk om een team te zoeken. Door met dezelfde mensen te spelen leer je elkaars kwaliteiten goed kennen. Je leert op elkaar inspelen, waardoor ook je individuele spel vooruit kan gaan. Veel games, zoals Call of Duty of League of Legends, worden ook op wedstrijdniveau in teamverband gespeeld.

Hoe kun je geld verdienen met gamen?

Vanzelfsprekend valt er enorm veel geld te verdienen wanneer je de grootste videogame-toernooien wint. Bij het recente Call of Duty Championship werd een prijzenpot uitgereikt van maar liefst 1,5 miljoen dollar. Deze live kampioenschappen behoren tot het hoogst haalbare level voor de professionele gamer. Zelfs voor de meest talentvolle gamers, is de kans om zo’n bedrag binnen te halen vrij klein. Om van gamen je carrière te maken, zijn er gelukkig ook andere manieren waarop je geld kunt verdienen.

 • Lokale toernooien
 • Online wedstrijden
 • Sponsors
 • Verkoop van merchandise
 • YouTube
 • Twitch

Lokale toernooien: Als het jouw droom is professioneel te gamen, is het belangrijk zoveel mogelijk wedstrijden te spelen. Door deel te nemen aan lokale toernooien, leer je spelen in een professionele setting met publiek. Als je uiteindelijk wilt doorstromen naar grote live evenementen, dan is dit een goede oefening.

Online wedstrijden: Er valt niet altijd geld te winnen wanneer je deelneemt aan een online toernooi. Toch kan het helpen bij het opbouwen van je reputatie als gamer, om je in te schrijven voor deze wedstrijden. Als je officieel bent ingeschreven bij de organisatie die de online games organiseert, kun je punten gaan verdienen. Hoe beter jij bent en hoe meer punten je behaalt, hoe hoger je uiteindelijk in het klassement komt te staan. Uiteindelijk kan een toppositie zorgen voor de nodige erkenning, waardoor je als pro-gamer de wereld kan afreizen voor verschillende toernooien.

Sponsors: Er zijn meerdere manieren waarop jij als pro-gamer geld kunt verdienen. Het meeste geld wordt vaak binnengehaald met het winnen van belangrijke wedstrijden. De hoofdprijs is echter voor slechts een klein aantal gamers weggelegd. Vooral als beginnend professional is het een goed idee om sponsors te zoeken. Zij kunnen je onder andere voorzien van gratis merchandise of het inschrijfgeld bekostigen. Succesvolle spelers worden vaak gesponsord door grote bedrijven. Ze kunnen bijvoorbeeld ook de reis en het hotel bekostigen.

Verkoop van merchandise: Als succesvolle of populaire gamer, krijg je vaak te maken met fans. Naast het winnen van wedstrijden, valt er ook geld te verdienen aan het verkopen van T-shirts, gadgets en items gerelateerd aan jou of je team. De allergrootste spelers worden dan ook gezien als een ‘merk’ en verdienen veel geld met de verkoop van merchandise.

YouTube: Steeds meer gamers verdienen geld met hun YouTube kanaal. Met hun succesvolle video’s, waarin ze hun gaming skills tentoonstellen, halen ze heel wat fans binnen. Vaak richtte deze youtubers zich op een specifiek spel. Ze filmen zichzelf terwijl ze het spel spelen en geven ondertussen commentaar. Naast advertenties, kunnen ze ook geld binnenhalen met abonnees of donaties van fans.

Twitch: Ook Twitch is een populaire streamingdienst. Dit online videoplatform is, in tegenstelling tot YouTube, volledig gericht op videogames. Twitch is ook de plek waar je in contact kunt komen met andere gamers. Door abonnees een klein bedrag te laten betalen voor een lidmaatschap op je kanaal, kan ook hier geld mee verdiend worden. Livestreams helpen tevens bij de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden. Wanneer je in teamverband gaat werken, is dit een kwaliteit die je zeker nodig hebt.

Professioneel gamen is hard werken

De gemiddelde professionele gamer gaat niet voor niets nog voor zijn 30ste met pensioen. Om van gamen je baan te maken, is er meer nodig dan tijd, toewijding en doorzettingsvermogen. Een pro-gamer moet je dan ook ontzettend hard werken, veel reizen en genoegen nemen met maar een paar uurtjes slaap per nacht. Het is een stressvolle en onvoorspelbare carrière, waarbij je sociaal leven vaak op een laag pitje staat.

 • Geduld: Zelfs wanneer je talent hebt én elke dag veel uren spelend doorbrengt, is dit nog geen garantie dat je er ook je geld mee kunt verdienen. Geduld is dan ook iets dat je als aspirant pro-gamer zeker nodig hebt. Het kan wel een aantal jaar duren, voordat je als gamer goed genoeg bent om je te meten met de professionals. Ook wanneer je meedoet aan eSports toernooien kan geduld van pas komen. Speel je in teamverband, dan moet jij de rust kunnen bewaren, ook wanneer de rest van het team al uitgeschakeld is.
 • Verliezen: Zelfs de beste spelers van de wereld verliezen nog regelmatig een game. Het is dan ook belangrijk om tijdens het spelen rekening te houden met het feit dat je niet alles kunt winnen. Wanneer je verliest geeft je dit de mogelijkheid om je fouten te analyseren, waardoor je alleen maar beter kunt worden. Ook fans houden ervan om een gamer weer op te zien krabbelen na een verlies.
 • Balans: Voor een succesvolle gamecarrière is belangrijk om veel te oefenen. Toch is het, ook voor je mentale gezondheid, goed om een balans te vinden tussen het gamen en het ‘echte’ leven. De gemiddelde pro-gamer ervaart behoorlijk wat druk en stress. Zelfs de spelers die ‘slechts’ hun geld verdienen door te streamen, werken soms wel 12 tot 16 uur per dag. Voor de top gamers blijkt het echter vaak moeilijk om deze balans te vinden. Ze hebben vrijwel hun hele leven gewijd aan het gamen. Dit is dan ook een van de redenen, waardoor veel gamers op jonge leeftijd met pensioen gaat. De vermoeidheid en stress die dit leventje veroorzaakt, eisen dan ook vaak hun tol.

Wanneer je als pro-gamer met pensioen gaat, zijn er nog steeds mogelijkheden om een baan te vinden in de game-industrie. Zo kun je helpen bij het ontwikkelen van nieuwe games of aan de slag gaan als coach of manager van een professional team.

Gamen als baan is niet voor iedereen weggelegd, maar je kunt er wel heel succesvol mee worden.

Gamen is tegenwoordig heel wat meer dan een ‘verslavende hobby’. In Engeland is er zelfs studie ontwikkeld waarbij je in drie jaar opgeleid wordt tot professioneel gamer. Er lijkt dan ook een groei te ontstaan in het aantal pro-gamers; mensen die hun geld verdienen met het spelen van videogames. Hoewel deze droombaan slechts voor een beperkte groep is weggelegd, is het niet onmogelijk om je geld te verdienen door te gamen. Met genoeg talent, ontzettend veel toewijding en de juiste connecties, kan het mogelijk zijn van jouw hobby je werk te maken.

Of je nu FIFA op de Xbox One speelt of League of Legends oefent op een gaming-pc, er zijn wereldwijde eSports toernooien voor elk platform. De meest succesvolle teams halen dan ook elk jaar miljoenen euro’s binnen. Toch kent het succes ook zeker een keerzijde. Wil je van gamen jouw carrière maken, dan moet je hiervoor behoorlijk wat opofferen. De gemiddelde pro-gamer doet dan op alle fronten zeker niet onder voor een topatleet.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
17 × 12 =


It is main inner container footer text